čtvrtek 30. srpna 2012

Donuts

Tyto donuty byly dávno výzvou The Daring Bakers, navíc je to prostě strašná dobrota, takže jsem se rozhodla, že je také upeču.

Co vám budu povídat, nejlepší jsou ten den co je upečete. Dále je skladujte v lednici.

Jsou opravdu strašně nadýchané a dobré a prostě budete je jíst dokud nebudete plní.

Radím vám, dobře si pomoučněte vál, těsto je vcelku lepivé. Já donuty vykrajovala obyčejným kelímkem na pití a prostředky vykrajovátkem na pečení.

Samozřejmě, že donuty nejsou tak dokonalé jako z pekárny, ale alespoň je vidět poctivá domácí práce. A láska s jakou je pečete. :)

Polevu jsem dělala bílou - z pytlíku a tmavou domácí. Dále jsem donuty zdobila hvězdičkami. Fantazii se meze nekladou. :)

Potřebné přísady:
olej na smažení
9g soli
2 vejce
110g cukru krystal
35g másla
35g sádla
1 lžička mletého muškátového oříšku
360ml mléka
14g sušeného droždí
80ml horké vody
650g hladké mouky + navíc

  
Postup:
1) Mléko dejte do hrnce a ohřejte, aby se v něm rozpustilo máslo a sádlo. Pořádně promíchejte a nechte zchladnout.



2) Ve velké míse smíchejte sušené droždí s teplou vodou a nechte na teplém místě vykynout zhruba 10 minut. Přidejte vlažné! mléko s tuky a promíchejte.


3) Přidejte vejce, sůl, muškátový oříšek, polovinu mouky a cukr. Šlehacím mixérem vše vyšlehejte do promísení ingrediencí.


4) Poté přidejte i druhou polovinu mouky a opět vešlehejte. Šlehejte tak dlouho, dokud se těsto nezačne odlepovat od stěn nádoby. Cca 10 minut. Těsto přendejte do vymazané mísy a nechte na teplém místě kynout asi hodinu.


5) Těsto vyválejte na dobře pomoučeném vále asi na tloušťku 1 cm. Koblihy vykrajujte například hrníčkem a doprostřed dělejte malé díry vykrajovátky.


6) Koblihy smažte asi 1 minutu z každé strany. Pozor! Je to opravdu rychlé.Vyndejte a položte na papírovou utěrku, která odsaje přebytečný tuk.


Nyní přichází na řadu čokoládová poleva.

Potřebné přísady:
700g cukru moučka
56g kukuřičného sirupu
170ml mléka
310g másla
310g hořké čokolády


Postup:
Vše rozpusťte v hrnci a míchejte do hladka. V této hmotě namáčejte vychladlé koblihy.



Dobrou chuť! :)

Žádné komentáře:

Okomentovat